DWJM - Het einde

 

De teksten 01-43 zijn eerder op het voormalige DWJM Sociaal verschenen en zijn hier veiliggesteld, incidenteel taalkundig geredigeerd. 

 

Update 8 juli 2021

DWJM Sociaal uit de running

01  DWJM Sociaal gecrasht

Het is onbestaanbaar, maar het bestaat. DWJM is uit de running (29/06/'21). Tenminste, zo heette deze forumsite tot enkele jaren terug. Tegenwoordig gaat DWJM door het leven als DWJM Sociaal. Dit is het digitale sociale netwerk van de gemeente Smallingerland. Wie erheen wil, loopt er sinds dinsdag 29 juni 2021 tegen een uitgebreide foutboodschap aan. Het meest in het oog springt de laatste regel van deze boodschap, die begint met: Fatal error. En wat verder duidelijk wordt: er is iets loos in regel 93. Wat daar precies niet deugt, komt niet helemaal uit de verf. Maar het effect is overduidelijk. De digitale poort naar DWJM Sociaal blijft gesloten. Nu ik dit schrijf, voor de tiende dag op rij.

02  Melding via DWJM

De naam DWJM is sinds een paar jaar voorbehouden aan een digitaal gemeentelijk portaal. Daar kan ik kort na de crash  - het is dan 30 juni 2021 - gelukkig nog wel terecht. Bovenaan en onderaan vind ik de link naar het Sociaal Netwerk. Zou dit dan de route zijn? Maar nee, ze leiden naar dezelfde gesloten poort met dezelfde foutboodschap. Gelukkig kan ik er wel contact opnemen met de gemeente, via zo'n eigentijds berichtenformulier. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Er komt een bevestiging van de gemeente. De contactaanvraag is ontvangen en men zal zo spoedig mogelijk contact met mij opnemen.

03  Informatief chatcontact

Mijn allereerste chatcontact met de gemeente komt op 1 juli 2021 tot stand, via de gemeentelijke chatfunctie. Langs die weg kun je altijd zelf een lijntje uitleggen; dat is mooi. En het werkt; ik krijg zinnige informatie. Er wordt aan gewerkt. Maar helaas valt er geen prognose te geven, wanneer het is opgelost. De gemeente Smallingerland en ik vinden het allebei erg spijtig, dat de leden en de lezers er nu niet terecht kunnen. En net als ik hoopt de gemeente, dat DWJM Sociaal binnenkort weer live is.

Update 19 juli 2021

Volop communicatie

04  DWJM Sociaal 3 weken plat

DWJM Sociaal is nu (19/07/'21) drie weken plat. Dat is onwerkelijk; elke keer verschijnt dezelfde nare en voor leken onleesbare foutboodschap. Dag in dag uit raken daardoor meer mensen ontmoedigd, om het digitale stadsplein van Drachten | Smallingerland nog te bezoeken. En bij de bloggers en andere actieve leveranciers van bijdragen stapelen de ideeën zich op. Er kan niets worden geplaatst en er kan niets worden gelezen of bekeken. Gelukkig is er volop communicatie gaande met de gemeente.

05  Gemeld en in behandeling

De gemeente heeft veel ingangen. Het is niet altijd helder waar je moet zijn. Na de melding via DWJM lijkt het mij ook goed, om de crash van DWJM Sociaal te melden via het algemene e-mailadres van de gemeente. Dat doe ik op vrijdag 2 juli 2021; het stemt mij blij dat het Servicecentrum deze melding bevestigt en in behandeling zal nemen. Maar het is wel urgent; misschien kan ik dit verder versnellen. Op zaterdag 3 juli 2021 stuur ik de melding ook door naar de afdeling Communicatie. Uit eerdere contacten herinner ik mij, dat het beheer van DWJM Sociaal waarschijnlijk onder deze afdeling valt.

06  Djoeke mist DWJM Sociaal

Eerlijk is eerlijk; DWJM Sociaal is voor mij het belangrijkste gemeentelijke medium. Ik kan ermee lezen en schrijven. Maar een mens kan elk uur maar eenmaal besteden. Het betekent dan ook, dat andere gemeentelijke media mij wel eens wat ontgaan. Zo ontdek ik pas op 4 juli 2021, dat zo'n 9 maanden geleden de website DuurzaamSmallingerland.nl is gelanceerd. Sinds dat moment is 'Djoeke het Duurzaamheidsmonstertje' actief. Zij doet haar uiterste best om burgers te verleiden tot verduurzaming. Ook DWJM Sociaal speelt daarop in. Maar nu (19/07/'21) moet Djoeke de steun van DWJM Sociaal even missen.

Update 22 juli 2021 

Derde voortgangsrapportage

07  Waarnemer informeert Drachten

Op dinsdag 6 juli 2021 weet formeel nog niemand dat DWJM Sociaal uit de lucht is. Zij die het sociaal netwerk wilden bezoeken, hebben het natuurlijk gemerkt, want zagen de foutboodschap. Maar de gemeente heeft naar buiten hierover nog niets gecommuniceerd. Dat zal dan binnenkort wel gebeuren. Maar voorlopig kan ik dat natuurlijk ook doen. Dan weet de burger in elk geval, wat er loos is. Ik neus wat rond op de gemeentelijke infokanalen. Waar kan ik het best de ramp melden, die DWJM Sociaal heeft getroffen? DWJM op Facebook lijkt mij wel wat. Dat mijn Facebook account laatst tijdelijk gekraakt was, daar stap ik nu (22/07/'21) even overheen.

08  Je moet het maar weten

Daarna is het een eitje. Een korte melding op DWJM Facebook, van de bewusteloze toestand van DWJM Sociaal, is vlot geplaatst. Maar even later is het alweer verdwenen. Het duurt even voor ik het door heb. Op de voorpagina komen alleen de berichten die de gemeente plaatst. De laatste gaat over Sinterklaas. Berichten van anderen verdwijnen, maar duiken weer op in de zogenoemde Community van DWJM op Facebook. Deze openbare community pagina is wat verdekt opgesteld. Je moet het maar weten. Maar daar staat deze voorlopige kennisgeving op een prima plek.

09  Eén keer is geen keer

Van het een komt het ander. Ik bedenk dat een simpele kennisgeving over de tijdelijke slaap van DWJM Sociaal natuurlijk goed is. Maar daarna? Het vakantieseizoen staat voor de deur. En de gemeente doet natuurlijk haar best, maar ook daar gaat de vakantie niet ongemerkt voorbij. Met andere woorden: de inwoners van Smallingerland moeten het misschien nog iets langer stellen zonder DWJM Sociaal. Dan moet ik ze wel al die tijd op de hoogte houden: dat er hard aan gewerkt wordt om de boel weer op poten te krijgen. Dus ga ik hier (Facebook DWJM) vertellen hoe het de patiënt DWJM Sociaal vergaat. Wat valt er te melden over de symptomen, de diagnose, de behandeling en het herstel? Lees het hier (Facebook DWJM).

Update 28 juli 2021

In goede harmonie

10  Een maand geen DWJM Sociaal

De bouwvak is aangebroken. Morgen (29/07/'21) is DWJM Sociaal een maand lang uit de lucht. De dag waarop ik de foutboodschap voor het eerst op mijn scherm zie, dinsdag 29 juni 2021, doe ik het meest logische. Ik bel de beheerder: de gemeente Smallingerland. Als leden zorgen we natuurlijk graag voor de content op DWJM Sociaal. Maar het is de gemeente die de website beheert en operationeel houdt. Als ik op die eerste dag van de crash de telefoniste aan de lijn heb, ziet ze het zelf ook. De link op DWJM naar het Sociaal netwerk weigert. Ik laat mijn telefoonnummer en e-mailadres achter. En hoor graag wanneer het weer klaar is. Ik denk op dat prille moment nog (29/06/'21), dat het een kwestie is van uren, of hooguit dagen.

11  Aanbod om te helpen

Na een paar schriftelijke meldingen en een chatcontact, bel ik op vrijdag 9 juli 2021 weer met de gemeente. Het portaal DWJM is daarbij goud waard. Ook deze telefoniste stelt direct vast dat de link naar DWJM Sociaal niet werkt. Ze doet intern navraag en bevestigt dan dat de gemeente eraan werkt. Ook de leverancier van het softwarepakket speelt een rol. Ze kan mij niet aan een contactpersoon helpen; er zijn meer mensen mee bezig. Dat geeft de burger moed. Misschien kan ik ook wat doen en dus bied ik mijn hulp aan; ik denk graag mee. En ik geef de tip om de inwoners van deze gemeente te informeren. Dan weten ze wat er aan de hand is.

12  De leverancier denkt mee

Maandag 12 juli 2021 zoekt een communicatieadviseur van de gemeente telefonisch contact met mij. Ze heeft mijn telefoontje van vrijdag (09/07/'21) doorgekregen. Het defect is gemeld bij de leverancier en ze zijn in overleg. Mijn telefoonnummer is overgekomen; zodoende kon ze mij ook rechtstreeks bellen. En de hulp die ik heb aangeboden, wordt gewaardeerd. Dat is goed om te horen. Dan ga ik maar eens kijken wat voor hulp ik kan bieden. Oftewel: wat kan ik als burger hieraan doen?

Update 4 augustus 2021

Eind goed al goed

13  Zenden en zoeken

Vanaf 6 juli 2021 zet ik met regelmaat nieuwe info over de crash van DWJM Sociaal op Facebook DWJM. Een wat mager medium, waar weinig gebeurt. Tijdens de duur van de crash ben ik de enige die er wat neerzet. En qua mogelijkheden blijft het ver achter bij DWJM Sociaal. Maar in tijden van nood is het een nuttig infokanaal. Men blijft op de hoogte van de crash en het herstel. Verder doe ik wat research. De gemeentelijke voorlichter die met mij de cultuurhistorische waarde van DWJM Sociaal zag, werkt niet meer bij de gemeente. De man die DWJM Sociaal technisch in elkaar stak, is uit Drachten vertrokken naar elders. Zijn toenmalige bedrijf is overgenomen.

14  De man die het maakte

Toch lukt het om de maker van DWJM Sociaal op te sporen, inclusief e-mailadres en telefoonnummer. Maar is hij nog steeds de technische man achter de website? Er gebeurt wel iets. De link naar het archief van DWJM Sociaal, ooit gekregen van een voormalige gemeentevoorlichter (zie eerder), werkt plots niet meer. Teken dat er achter de schermen iets verandert. Als er maar geen waardevolle info verdwijnt. Op maandag 2 augustus 2021 waag ik er een e-mail aan, gericht aan de maker. Mijn hamvraag ligt dan bij hem op tafel: welke partij verzorgt momenteel het technisch beheer van DWJM Sociaal? Het is vakantietijd; ik reken niet op een snelle reactie.

15  De nachtmerrie is voorbij

Op woensdag 4 augustus 2021 leidt de link van DWJM Sociaal plots niet meer naar een foutboodschap. In plaats daarvan lees ik, tegen een licht blauwgrijze achtergrond: Website momenteel niet beschikbaar. Tot mijn plezier straalt deze boodschap tijdelijkheid uit.  Een mededeling in de trant van: We zijn er even niet. En nog belangrijker: achter de schermen zijn er mensen mee bezig. Geen idee wie, maar er wordt aan gesleuteld; dat geeft de burger moed. En deze zelfde dag komt het eerbiedwaardige meer dan tien jaren oude DWJM Sociaal weer tot leven. Als ik eind van de middag even poolshoogte neem, staat alles er weer als vanouds. Met dank aan wie dan ook, ergens achter de schermen.

Update 13 augustus 2021  

Het spookt op DWJM Sociaal

16  Uitnodigen als lid

Denk je dat alles weer pais en vree is. Maar nee, de naweeën van de crash golven nog door op DWJM Sociaal. Ongetwijfeld komt het allemaal goed, maar zover is het nog niet. Wat is er aan de hand? Een goede relatie van mij wou graag lid worden van DWJM Sociaal. Ze bleek daarvoor een uitnodigingscode nodig te hebben. Dus stuurde ik haar vrijdag 6 augustus 2021 een uitnodiging. Dat kan via de tab 'Uitnodigen'. Maar er gebeurde helemaal niets. En ze heeft nog steeds geen uitnodigingscode.

17  Vergeet het maar

Maandag 9 augustus 2021 dan maar een nieuwe uitnodiging versturen. Maar dan blijkt de tab 'Uitnodigen' niet meer te werken. En dat is geen wonder. De koppeling achter de tab Uitnodigen ziet er nu als volgt uit: https://sociaal.dwjm.nl/#. De hashtag aan het eind stuurt je het bos in; uitnodigen is er niet meer bij. We kunnen hier dan ook beter een oudere naam van de hashtag gebruiken, te weten 'het hekje'. Want dit hekje betekent niets meer of minder dan een technische ledenstop. Maar er zal ongetwijfeld een logische verklaring voor zijn. Zoals bijvoorbeeld een hikje door de voorbije crash.

18  Check je vrienden!

Maar dan moet er de afgelopen week ook nog een heel grote hik zijn geweest. Want sinds donderdag 5 augustus 2021 zijn er welgeteld 836 leden verdwenen uit DWJM Sociaal. Er waren 2.089 leden; nu zijn het er plots nog maar 1.253. Natuurlijk stapt er wel eens een lid op. Maar meer dan 800 in een week tijd! Dat is ronduit verbijsterend! Nog aanwezige leden zijn plots vrienden kwijt, sommigen zelfs tientallen. In gesprekken en discussies zijn gaten gevallen; teksten hangen in de lucht. En de geschrapte leden zelf: zij kunnen de tijdlijn (Wat is nieuw) op hun buik schrijven. Want alleen voor leden. En dat zijn ze niet meer.

Update 25 augustus 2021 

De crash, de defecten en de schade

19  Bezoekers voor en na de crash

De voorbije crash van ruim een maand lang heeft DWJM Sociaal ver teruggeworpen. Voorheen kon je er tientallen bezoekers tegelijk aantreffen; nu zijn dat er enkelingen. Het zal tijd, geduld en aandacht vragen om dat weer te herstellen. Maar toch lieve mensen, we zijn er weer helemaal. Dus kom langs en neem ook gerust je familie, vrienden en kennissen mee naar dit unieke digitale platform.

20  Zoekgeraakte leden en accounts

Mogelijk op een enkel moment, zijn er plotsklaps 836 accounts van leden verdwenen. Na de crash was iedereen nog digitaal gezond en wel weer teruggekeerd. Maar een paar dagen later moet deze digitale aderlating zich hebben voltrokken. Natuurlijk hebben we dit bij de gemeente aangekaart. Een digitaal sociaal netwerk floreert bij vrijheid, vertrouwen en vertrouwelijkheid. Maar een reactie van de gemeente is er nog niet.

21  Dichtgewaaide toegangspoort

Voor nieuwe leden is de toegang naar DWJM Sociaal kennelijk even dicht gewaaid. De tab Uitnodigen werkt niet meer, een stap die onmisbaar is om nieuwe leden toe te laten. Het ledenaantal van DWJM Sociaal steeg altijd gestaag, is intussen de grens van 2.000 leden gepasseerd en gaat op weg naar de 2.100 leden. We zien aan de aanmeldingen dat zeker ook veel ouderen zich voelen aangetrokken tot dit medium, genietend van de relaxte digitale omgeving.

22  Visueel cultureel gehandicapt

Sinds kort lukt het vrijwel niet meer om afbeeldingen op DWJM Sociaal te plaatsen. Keer op keer volgt het bericht dat het formaat te groot is, terwijl het in werkelijkheid nog ruim binnen de digitale grenzen valt die staan aangegeven. DWJM Sociaal is hard bezig zich te ontwikkelen tot een maatschappelijk en cultureel platform van bovenregionaal belang. Vooral cultureel is dan de optie van goede prenten belangrijk. Dit doet dus pijn.

Update 5 september 2021 

DWJM Sociaal total loss?

23  Olifant in de porseleinkast

Iets of iemand is als een olifant door de porseleinkast van DWJM Sociaal gegaan. We meldden al het verlies van 836 accounts op dit medium. Nu blijkt dat ook de blogs van deze verdwenen leden spoorloos zijn. De tekst is glashelder, voor het geval je zo'n blog aanklikt. 'The requested URL /blog/71/ was not found on this server.' Onder andere blog 71 is dus naar de eeuwige jachtvelden. Al zal er ongetwijfeld nog een statisch archief zijn. En anders wel een backup. Dus is er nog hoop.

24  DWJM Sociaal als 'no-go area'

Je zou bijna gaan denken dat DWJM Sociaal tot 'no-go area' is verklaard. Leden lijken er vogelvrij te zijn; zo'n 40% is opgelost in het niets. Voor nieuwe leden is de poort op dit moment hermetisch gesloten. De crash van langer dan een maand (juli 2021) heeft ook andere leden kopschuw gemaakt. Op dit moment logt nog een enkeling in bij DWJM Sociaal. En die enkele actieve gebruiker loopt dan ook nog tegen perikelen aan rond het plaatsen van afbeeldingen. De thumbnails zijn weg en de toegelaten formaten zijn sterk gekrompen. Hoe sterk, dat is niet helder; zoek het maar uit.

25  Raadslid als intermediair

Maar de vragen zijn uitgezet bij de gemeente. En het Servicecentrum zal het oppakken, zo was de reactie. Daarnaast hebben we de gemeente onze hulp aangeboden. Dus gaat het uiteindelijk allemaal weer goed komen. We hebben trouwens ook nog een andere gemeentelijke weg bewandeld: die van de gemeenteraad. We hebben een raadslid die zelf ook lid is van DWJM Sociaal, geïnformeerd per e-mail. Dat kan beslist geen kwaad; raadsleden hebben ingangen die er voor de doorsnee inwoner niet zijn. We wachten rustig af wat die extra lijn oplevert.

Update 5 maart 2022

DWJM Sociaal en verkiezingstijd

26  Jaarverslag DWJM Sociaal (DSG 26)

Tot nu toe zijn we in onze kringen nog niets wijzer geworden, over wat er speelt rond DWJM Sociaal. De vragen staan uit bij de gemeente. En de gemeente heeft het opgepakt sinds september 2021. We schrijven nu maart 2022. Het kan dan ook niet anders, of de gemeente is op een zeer complexe en taaie problematiek gestuit. We stellen ons hierbij voor dat er mogelijk een diepgravend onderzoek is ingezet, dat veel tijd neemt. Maar het is alweer januari geweest. En dus is het jaarverslag 2021 van DWJM Sociaal opgesteld en op 25 januari 2022 bij de gemeente ingediend. Want het is niet meer dan redelijk, dat wij jaarlijks de gemeente informeren over wat er zoal speelt op de werkvloer van DWJM Sociaal. Daarmee hebben wij weer aan onze morele plicht voldaan.

27  Inspraak Cultuurvisie (DSG 27)

Kort daarna verschijnt plots de nieuwe Cultuurvisie op het kleed van de Ronde Tafel. Aan dezelfde Tafel wordt op 8 februari 2022 vanuit onze kringen ingesproken. Ons ingebrachte verhaal is eerder als blog op DWJM Sociaal geplaatst. De strekking is in het kort, dat ook DWJM Sociaal thuishoort in de Cultuurvisie. Deze sociale webstek heeft namelijk een metamorfose ondergaan, van communicatiemiddel naar cultuurdrager. Als geheel is het nu cultuurhistorisch erfgoed van de nieuwste categorie: het digitale erfgoed. De Ronde Tafel was een mooie gelegenheid om ook de gemeenteraad op de hoogte te brengen van het jaarverslag van DWJM Sociaal.

28  Open brandbrief (DSG 28)

Vroeger of later, meestal later, komt een dergelijk bericht aan de gemeenteraad ook op de agenda van de raad. In dit geval zal dat de raadsvergadering van 1 maart 2022 zijn. Maar dan gaat het al rap richting de gemeenteraadsverkiezingen. Als je dan bedenkt dat DWJM Sociaal altijd een rol speelt in de verkiezingscampagne, maar nu is opgezadeld met een ledenstop, terwijl daarnaast ruim 800 leden zijn weggepoetst. Als je dat allemaal bedenkt, dan is het tijd om nog harder aan de bel te trekken. Dat gebeurt door vanuit onze kringen hierover een Open Brandbrief uit te laten gaan naar B&W, naar de raad en naar de politieke partijen. Het maakt geen verschil. Ook deze Brandbrief staat op 1 maart 2022 op de agenda van de raadsvergadering. De uitkomst: b&w handelt dit verder af. Maar voor de verkiezingen zal dit waarschijnlijk niet veel meer uitmaken. Natuurlijk treedt onze enige natuurlijke persoon hierbij op als contactpersoon. Hij zal binnenkort wel bericht krijgen.

Update 23 april 2022

Als een lopend vuurtje

29  Ambtelijk gesprek

De open brandbrief uit onze gelederen heeft zijn werk gedaan. Het haalde de lijst met ingekomen stukken van de raadsvergadering van 1 maart 2022. Met daarbij het advies om het ter afhandeling in handen te stellen van het college van b&w. De Raad kon zich daar ook wel in vinden. En zo ligt de brandbrief als een hete aardappel op het bordje van b&w. Maar de aardappels worden niet zo heet gegeten als ze worden opgediend. Het college laat de brandbrief landen in het team Organisatie en Communicatie. En zo lukt via een omweg, wat tot dan toe rechtstreeks niet is gelukt. Een gesprek op ambtelijk niveau met twee medewerkers van het team Organisatie en Communicatie.

30  Gemeentelijk onderzoek

Dit gesprek is intussen geweest. Het is nog te vroeg om er in deze blog verder op in te gaan. De gemeente heeft de kwestie nu in onderzoek. Wanneer dat de gewenste  duidelijkheid heeft opgeleverd, gaan we weer verder met het gesprek. Wat intussen rustig gedaan kon worden, is ook gedaan. We hebben contact gelegd met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Daar ligt nu het verzoek, om DWJM sociaal en DWJM Zakelijk digitaal veilig te stellen voor de toekomst. In mijn ogen zijn ze cultuurhistorisch waardevol. Nu maar afwachten, wat ze daar in Den Haag van vinden.

31  Getekend voorwaarts

Dit betekent dat DWJM Sociaal verder gaat inclusief alle beschadigingen die sinds medio vorig jaar (2021) zijn opgedoken. Door de stilstand van meer dan een maand is het gebruik van het sociaal platform nogal onderuit gegaan. De ruim 800 verdwenen accounts zijn nog steeds spoorloos. De toegang voor nieuwe leden is nog altijd niet hersteld. En de erosie van DWJM Sociaal is onverminderd in al zijn glorie aanwezig. Fraai is het allemaal niet, maar we moeten voorlopig even roeien met de riemen die we hebben. En natuurlijk hopen we snel weer iets van de gemeente te horen. Het is in elk geval een stap voorwaarts, dat de zaak nu binnen de burelen van de gemeente in onderzoek is.

Update 11 mei 2022

Dichtbij het vuur

32  Er is witte rook

Zoals ik eerder vertelde, is er een gesprek geweest tussen de gemeente en onze vertegenwoordiger. Daarin stond de gemeente jammer genoeg al snel met 1-0 voor. Want de gemeente kan DWJM Sociaal elk moment uit de lucht halen. Zo staat het in de Algemene Voorwaarden van DWJM Sociaal. Tja, dan heb je niet veel meer in te brengen dan lege briefjes. Gelukkig geeft de gemeente tot 1 september 2022 de tijd voor een rustige aftocht. Ook wil de gemeente wel 'hard copies' van de website uit verschillende perioden aan onze man beschikbaar stellen. Tot slot staat de gemeente niet onwelwillend tegenover opname van DWJM Sociaal en DWJM Zakelijk in de collectie websites van de Koninklijke Bibliotheek. En wat er sinds medio 2021 allemaal met DWJM Sociaal is gebeurd, is dan ook direct gerelativeerd. De gemeente kan immers doen wat ze wil, zo zeggen de Algemene Voorwaarden. Ook de Brandbrief en het Jaarverslag boeten in aan waarde; de gemeente heeft immers de vrije hand. En vanuit een afhankelijkheidsrelatie is het lastig onderhandelen. Wij hebben geen vrije hand, maar een kinderhand. Die we noodgedwongen als snel gevuld moeten zien.

33  Waar rook is, is vuur

Eenmaal thuis bekijkt onze man de Algemene Voorwaarden van DWJM Sociaal. En ja, daar staat inderdaad iets van de strekking, dat de gemeente zonder waarschuwing deze website mag verwijderen. Maar gek genoeg is het niet terug te vinden in het origineel van de Algemene Voorwaarden. Dus zal de gemeente de Algemene Voorwaarden later hebben aangepast. Tja. Maar kan dat dan zomaar? Dat meer dan tweeduizend leden van DWJM Sociaal akkoord zijn gegaan met de Algemene Voorwaarden, en dat de gemeente daarna deze voorwaarden heeft aangepast? En dat de gemeente nu deze aangepaste voorwaarden als argument gebruikt in het slecht nieuws gesprek over beëindiging van DWJM Sociaal? Nee, misschien mag dat wel niet. En wat doe je dan? Je signaleert het in een e-mail aan de gemeente. En je maakt duidelijk dat dit een nieuw feit is en dat je er nu dus wel wat anders tegenaan kijkt. Samen met wat er in 2021 rond DWJM Sociaal is gebeurd, komt er een rare opeenstapeling van ontwikkelingen in beeld. Gelukkig steekt de gemeente opnieuw de behulpzame hand uit en zal dit intern onderzoeken.

34  Op hete kolen

Redelijk vlot komt ook de uitslag van dit intern onderzoek. De Algemene Voorwaarden zijn inderdaad door de gemeente aangepast. Maar eigenlijk maakt het niet uit, want de gemeente heeft in juridische zin steeds het recht om eigen forumsites te beëindigen. Wel snapt de gemeente dat zij de andere kant van de tafel op het verkeerde been heeft gezet, door zich te baseren op Algemene Voorwaarden die de gemeente intern heeft aangepast. En ja, ook de eerdere communicatie verdient niet de schoonheidsprijs, dat zal duidelijk zijn. Excuses voor wat er fout is gegaan, maar in wezen maakt het niet uit. De gemeente ziet geen grond om het nieuwste gezichtspunt van onze vertegenwoordiger over te nemen. In gemeentelijke ogen blijven de eerder gemaakte afspraken recht overeind, ook al zijn ze gebaseerd op onjuiste argumenten, die ontleend zijn aan onjuiste handelingen. Natuurlijk heeft onze man hier weer op gereageerd. Want hij vindt dat je als overheid niet zo met je inwoners om kunt gaan. Hij heeft ook direct maar een gesprek aangevraagd met de verantwoordelijke portefeuillehouder. Want het ambtelijke standpunt ligt er eigenlijk al met zoveel woorden. Dus helpt het misschien, om het gesprek nu terug te brengen naar het bestuurlijk niveau. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 13 juni 2022

Hoe ruïneer je een forumsite?

35  Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) weet van wanten. Men heeft een bericht uitgegaan naar het e-mailadres dat de KB aantrof op DWJM Sociaal. De insteek van de KB was het motto: wie zwijgt, stemt toe. En omdat er geen reactie kwam van gemeentezijde, zijn DWJM Sociaal en DWJM Zakelijk intussen gearchiveerd. Wie dat wil, kan de momentopname, want dat is het, raadplegen in het pand van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Daarmee is dit digitale erfgoed veiliggesteld voor de toekomst. De gemeente moet het trouwens zelf ook archiveren, dit op grond van de Archiefwet. Maar niet alles wat moet, gebeurt ook.

36  Sterfhuisconstructie

Wat wel gebeurt, dat is het gesprek met de verantwoordelijke portefeuillehouder, op 30 mei 2022 's middags om drie uur. Onze man is mooi op tijd en kort voor drieën zit hij al aan tafel. De twee gesprekspartners uit het eerdere ambtelijke contact ontbreken. De burgemeester is aanwezig als de verantwoordelijke portefeuillehouder. Hij wordt geflankeerd door zijn woordvoerder, van het team Organisatie en Communicatie. De kwestie komt voldoende in beeld en wordt serieus genomen. Het probleem is hierbij niet allereerst, dat er mogelijk een digitaal podium gaat wegvallen. Nee, de pijn zit hem in het proces dat de gemeente tot nu toe heeft gevolgd, om DWJM Sociaal uit te rangeren. Daarbij laat de gemeente nu de term 'sterfhuisconstructie' vallen. De insteek van de gemeente voor een oplossing is op zich duidelijk. Zand erover en klaar. Maar als op tafel komt dat er eenzijdig voorwaarden zijn aangepast, wil de gemeente hier toch dieper induiken. Wordt dus nogmaals vervolgd, wat ook de nadrukkelijke wens van onze man is.

37  Oplossing in zicht?

Verder is er het gemeenschappelijke uitgangspunt, dat besluitvorming nog even blijft liggen. Eerst zal deze kwestie moeten zijn opgelost. De vraag is, hoe je zoiets warm houdt, te midden van alles wat er in de gemeentelijke burelen geregeld en besloten moet worden. Onze vertegenwoordiger pakt gelukkig een actieve rol. Hij heeft eerder al een kwalitatief beeld geschetst van de schade, als gevolg van de sterfhuisconstructie. Nu heeft hij ook in cijfers duidelijk gemaakt en aan de gemeente toegezonden, wat er van onze kant zoal gebeurt en is gebeurd op DWJM Sociaal en DWJM Zakelijk. Eind juni 2022 is het een jaar geleden, dat onze man aan de bel begon te trekken. Tot nu toe zonder veel effect. Hopelijk vindt de gemeente intussen ook, dat dit na een jaar toch zeker wel opgelost moet zijn.

Update 26 juni 2022

It takes two to tango

38  De deur in het slot

Onze man begrijpt het ook niet. Hij dacht met de gemeente in gesprek te zijn. Zelfs had hij een voorstel uitgewerkt voor een minnelijke schikking. Daarover hadden de gemeente en hij dan verder kunnen praten. Maar van gemeentezijde is de deur dicht gedaan en op slot gedraaid. Heel netjes, niet met een klap. Dat is gebeurd via een schrijven van burgemeester en wethouders. De tijdlijn van deze brief tart elk voorstellingsvermogen. Hoewel gedateerd 17 juni 2022, doet de brief verslag van gemeentelijke besluitvorming op 21 juni 2022, wat vier dagen later is. En op 24 of 25 juni 2022 is de brief in onze brievenbus gedeponeerd. Besluitvorming? Ja, zo is het. Hoewel partijen in gesprek waren, heeft de gemeente toch besloten om een besluit te nemen. Hoe dat is uitgepakt? Het is niet aan ons om dat wereldkundig te maken. De gemeente geeft in de brief aan dat zij dit op passende wijze zal communiceren.

39  Op de koffie komen

Het is een nette brief. De gemeente schetst chronologisch haar zienswijze op het traject na de Open Brandbrief. De twee gesprekken komen aan de orde, op ambtelijk resp. op bestuurlijk niveau. De besluitvorming aangaande DWJM wordt kort uit de doeken gedaan. En verder wil de gemeente hier geen woord meer aan vuil maken. Niet schriftelijk en niet mondeling. Op verdere berichten en verzoeken zal de gemeente dan ook niet ingaan. Dan blijven er twee mogelijkheden open. Je aan het standpunt van de gemeente overleveren. Of er nog eens kritisch naar kijken. Klopt dit allemaal wel? Nee, het klopt niet. Is dit wel zuivere koffie? Nee, dat is het niet. En dan zijn er opnieuw twee opties. Wil je hier nog tegenin gaan? Of leg je het hoofd in de schoot? Onze man heeft eerder een verklaring afgegeven: zo gaat een overheid niet met haar inwoners om. En dus is het duidelijk. Hij moet er tegenin gaan.

40  Wat moet, dat moet

Maar hoe werkt dat dan, als de gemeente er niet meer over wil corresponderen of praten? En ook niet wil samenwerken? En aangeboden hulp afslaat? Ja, dat is niet zo leuk. Want op dat moment zegt de gemeente: nu sta ik niet meer naast jou, maar tegenover jou. En we zitten ook niet meer aan de overlegtafel, maar we staan in de arena. Kort samengevat bedoelt de gemeente: kom maar op als je durft. Want je kunt dan alleen nog stukken sturen waarop de gemeente wel MOET reageren. Denk aan klachten, bezwaren, Woo-verzoeken, ingebrekestellingen, aansprakelijkstellingen. Is daar dan een aanleiding voor?  Ja, voor sommige zeker. En je kunt alleen nog stappen zetten waar de gemeente wel aan MOET meewerken. Bijvoorbeeld een melding doen bij de Rijksrecherche. Maar dat doe je natuurlijk alleen als het geen zuivere koffie is. Hoe dan ook, er is werk aan de winkel voor onze man. Want zo ga je als overheid niet met je inwoners om.

Update 5 augustus 2022

De sterfhuisconstructie

41  Oneerlijke overheid?

Je zou kunnen spreken van samenwerking. De gemeente richt een forumsite in. Burgers en bedrijven kunnen er daarna hun zegje doen, in de vorm van blogs, een agenda, groepen en hun eigen profielpagina. Zij moeten dan wel eerst lid worden van de forumsite. Daarvoor moeten ze zich digitaal akkoord verklaren met de Algemene voorwaarden en Disclaimer die de gemeente op de forumsite heeft gezet. Zodra je akkoord gaat, is er een overeenkomst tussen de gemeente en jou. Dan past de gemeente deze voorwaarden aan, zonder iets te melden. Daarmee heeft de gemeente opeens voor zichzelf 'het recht' gecreëerd, om de forumsite zonder meer te verwijderen. In het vervolg beroept de gemeente zich ook letterlijk daarop, alsof de in stilte aangepaste voorwaarden de echte, oorspronkelijke voorwaarden zijn. Want voor de gemeente is het moment om de forumsite op te heffen aangebroken. Lijkt dat niet op valsheid in geschrifte? En dat zou natuurlijk niet eerlijk zijn. Dat brengt onze man bij de rijksrecherche. Zij vragen namelijk om overheden die vermoedelijk oneerlijk zijn, te melden. En dat gaat dus gebeuren.

42  Klacht tegen de macht

In werkelijkheid gaat het nog een stapje verder. De rijksrecherche onderzoekt meldingen aangaande overheden die mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. Maar dat is het dan ook. De rijksrecherche heeft niet als taak om een schadevergoeding af te dwingen voor degene die de melding heeft gedaan. Daarvoor moeten weer andere paden worden bewandeld. Het meest gangbare pad is de indiening van een klacht bij de gemeente. Want er is meer dan genoeg fout gegaan. En sinds kort heeft de gemeente een onafhankelijke klachtencommissie. Dat is goed nieuws, want daarmee is de kans op een partijdige uitspraak alweer een stuk kleiner. Deze commissie geeft na een hoorzitting advies aan het college van b&w over de klacht. En ten slotte nemen b&w een besluit. Natuurlijk kom je daarmee weer op het bestuurlijke niveau terecht. En daar is onze man al geweest. Maar het voordeel is dat er deze keer een adviserende klachtencommissie tussen zit. En als het besluit van b&w toch niet naar tevredenheid is, is er altijd nog de weg naar de landelijke ombudsman. Dus doen. Het kan digitaal.

43  B&w negeren raadsbesluit

Den hebben we nog het besluit dat de gemeente genomen heeft om DWJM te beëindigen. In dit besluit beroepen b&w zich op de Economische Actieagenda, die in 2019 door de gemeenteraad is aangenomen. Want daarin zou staan dat er gewerkt gaat worden aan een nieuw merkconcept voor de gemeente. Ja, als er zoiets staat in een stuk dat door de gemeenteraad is aangenomen, dan kunnen b&w daarmee aan de slag. En dan kunnen ze de besluiten nemen die daarvoor nodig zijn. Maar gek genoeg wordt er nergens in de Economische Actieagenda geschreven over een nieuw merkconcept. Integendeel, er staat zwart op wit vermeld dat er gebruik gemaakt zal worden van het bestaande merkconcept, te weten DWJM. Hoe dit misverstand in de wereld is gekomen, mag Joost weten. Maar een feit is dat b&w met hun besluit op dit punt recht ingaan tegen de Economische Actieagenda, zoals deze door de gemeenteraad is aangenomen. Dat is op zich al voldoende reden, om bezwaar te maken tegen het besluit om DWJM te beëindigen. Je kunt hier gerust spreken van een onrechtmatig genomen besluit. Natuurlijk kunnen b&w op de gedachte komen om af te wijken van de koers die de gemeenteraad eerder heeft uitgezet. Maar dat zou dan in elk geval op de een of andere manier in samenspraak met de raad moeten gebeuren. De raad zelf heeft tot nu toe hier de vingers nog niet achter gekregen. Maar ook wij, als redacteurs van DWJM Sociaal, zijn natuurlijk belanghebbenden. En dus kan er heel goed bezwaar gemaakt worden door iemand die actief is op DWJM Sociaal. Dat wordt dus geregeld.

 

Update 24 december 2023

E-mail aan raad, b&w, team communicatie

 

De onderstaande tekst vanaf de aanhef is op 24 december 2024 verzonden en vervolgens nagezonden aan alle raadsleden afzonderlijk.

 

( Letterlijke tekst )

( Nummering toegevoegd en opmaak aangepast; kennelijke fouten hersteld en adresinfo weggelaten )

 

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geacht college van B&W,

Geachte medewerkers van het team Organisatie en Communicatie,

 

44  Correspondentie (1)

Mijn correspondentie met de gemeente Smallingerland over bovengenoemd onderwerp loopt sinds het jaar 2022, toen DWJM / DWJM Sociaal is beëindigd. B&W hebben op onjuiste gronden besloten hierover niet meer met mij te communiceren. Ook minnelijk overleg heeft de gemeente hiermee eenzijdig beëindigd. Mijn ingebrekestelling, bezwaar en schadeclaim zijn door de gemeente niet ontvankelijk verklaard, dan wel afgewezen. U ontvangt hierbij een overzicht van de stand van zaken, in de verschillende procedures die ik sinds dat moment heb geïnitieerd.

 

45  Achterliggende aanleiding

Aanleiding tot dit alles is, dat een gemeente nooit met (één of meerdere van) haar burgers mag omgaan zoals in dit geval is gebeurd. Dit heb ik in een overleg op bestuurlijk niveau ook mondeling gedeeld met de portefeuillehouder, die tevens burgemeester is. Zowel mijn goede naam is beschadigd, als het digitaal waardevolle cultuurgoed DWJM Sociaal, als de activiteiten die ik op de DWJM media had lopen. Ik verlangde en verlang dat er herstel plaatsvindt door de gemeente, zo goed en zo kwaad als dat nu nog mogelijk is.

 

46  Procedure Brandbrief

Begin 2022 heb ik de toenmalige problematiek rond DWJM Sociaal middels een Open Brandbrief onder de aandacht van de gemeenteraad gebracht. Achtergrond was dat er ambtelijk inhoudelijk niets gedaan werd met de diverse verzoeken ten aanzien van gebreken in het platform DWJM Sociaal. Met het voorstel van B&W, om deze Open Brandbrief ter afhandeling in handen van het college te stellen, heeft de gemeenteraad ingestemd. B&W hebben de afhandeling vervolgens gedelegeerd aan het team Organisatie en Communicatie, wat uiteindelijk tot een ambtelijk overleg leidde.

 

47  Procedure minnelijk overleg

Na dit ambtelijk overleg bleek dat de gemeente eenzijdig en in stilte de algemene voorwaarden van DWJM Sociaal had aangepast. Deze aanpassing ondersteunde de opheffing van DWJM Sociaal, wat ook in hoofdzaak de ambtelijke insteek van het overleg was. Het daarop volgende minnelijk overleg per e-mail is eenzijdig door de gemeente beëindigd, in strijd met de (gedelegeerd) ambtelijke afspraken hierover. Het ambtelijk advies aan B&W over beëindiging  van DWJM Sociaal, ging samen met een advies om de communicatie met mij te beëindigen.

 

48  Procedure besluitvorming DWJM

B&W hebben daarna besloten overeenkomstig het ambtelijk advies, hoewel ik een uitgewerkt voorstel heb voorgelegd voor een minnelijke oplossing. Sindsdien communiceer ik eenzijdig met B&W, in de vorm van regelmatige korte verslaglegging over de diverse door mij geïnitieerde procedures. Het besluit van B&W  over de DWJM media is gebaseerd op een 100% omdraaiing van wat er over DWJM staat in eerder door de raad aangenomen beleid. Ook verder is het besluit over de opheffing van DWJM gebaseerd op overwegend onjuiste argumenten, die stuk voor stuk bewijsbaar te weerleggen zijn.

 

49  Procedures ingebrekestelling, bezwaar, schadeclaim

De gemeente heeft mijn ingebrekestelling hierover en mijn bezwaar hiertegen afgewezen, met als argument dat deze zaak hier niet voor open staat. De gemeente heeft mijn schadeclaim afgewezen, met als niet onderbouwd ambtelijk argument dat hiervoor geen juridische grond bestaat. Mijn schadeclaim bestond weloverwogen uit € 0,01 per view van al mijn bijdragen op (de volgens de gemeente weinig gebruikte) media van DWJM. Deze schadeclaim heb ik stapsgewijs verhoogd tot het plafond van € 0,02 per view, vanwege het ontbreken van gemeentelijke medewerking.

 

50  Klachtprocedure gemeente

Mijn daaropvolgende klachten tegen de gemeentelijke gedragingen zijn wel ontvankelijk verklaard en hebben de klachtprocedure doorlopen. De gemeente heeft daarbij twee petten gedragen, door als beklaagde en beslissende partij de klachtencommissie te adviseren hoe te adviseren. De klacht is door de klachtencommissie als ongegrond beoordeeld, waarbij grotendeels is geoordeeld over een klacht die niet mijn klacht is. De gemeente heeft deze (door haar als beklaagde partij geadviseerde) uitkomst overgenomen en mijn bezwaar ongegrond verklaard.

 

51  Klachtprocedure Nationale ombudsman

Zowel over het gemeentelijk oordeel aangaande mijn klacht, als over de gemeentelijke dubbele pet heb ik geklaagd bij de Nationale ombudsman. De Nationale ombudsman heeft tot nu geen onderzoek gedaan naar deze klacht, aangezien ook hier een klacht is behandeld die niet mijn klacht is. Corrigerende trajecten via de Ombudsman lopen nog en een definitieve uitkomst zal naar verwachting nog enkele maanden op zich laten wachten.  Doordat het ook via deze route erg complex is om voor mij als burger mijn recht te halen, heb ik inmiddels de rol van klokkenluider aangenomen.

 

52  Procedure Tweede Kamer

In de rol van klokkenluider heb ik het Presidium van de Tweede Kamer, tevens werkgever van de Ombudsman, aangeschreven over de ervaren obstakels. Het Presidium heeft mijn berichten doorgeleid naar de Commissie Binnenlandse zaken, die zal beslissen of de commissie dit in behandeling neemt. Dit is vertraagd door de verkiezingen voor de Tweede Kamer; in de eerste vergadering van de nieuwe commissie zijn mijn berichten aan de orde geweest. De uitkomst en eventuele inhoudelijke agendering daarvan zijn nu nog niet bekend; uiteraard zal ik dit in de verslaglegging naar de gemeente betrekken.

 

53  Procedure Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Wegens een sterk vermoeden van valsheid in geschrifte, heb ik een element uit deze zaak als mogelijk strafbaar feit aan de Officier van Justitie voorgelegd. Dit heeft geleid tot een aanzet van een procedure via het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, die hierover intern beraad heeft gevoerd. Uiteindelijk heeft het Gerechtshof afgezien van nader onderzoek, vanuit de vrees dat valsheid in geschrifte niet zal kunnen worden bewezen. Vervolgens heb ik het Gerechtshof bericht dat ik aanvullend bewijsmateriaal zal verzamelen, en dan deze zaak opnieuw zal voorleggen.

 

54  Procedures aanvragen Woo

Als onderdeel van het verzamelen van aanvullend bewijs, heb ik kort daarna een tweetal aanvragen Woo bij de gemeente ingediend. De resultaten hiervan lieten tekortkomingen zien, op grond waarvan ik bezwaar heb aangetekend tegen de betreffende besluiten van B&W. De gemeente heeft deze bezwaren momenteel in behandeling, na aanzetten tot informele afhandeling en suggesties dat de  bezwaren zouden zijn ingetrokken. De gemeente heef hierbij aangegeven dat er e-maildossiers zijn gewist; ook verder hadden er            e-mailberichten gevonden moeten worden die niet gevonden zijn.

 

55  Procedure civiele rechter

Mochten al deze procedures niet leiden tot herstel als eerder genoemd, dan zal de gemeente worden gedaagd in een zaak voor de civiele rechter. Ook de andere procedures spelen daarbij een rol, aangezien een rechter daarnaar zal kijken. Die zullen dus eerst tot een goed einde moeten worden gebracht. Het bewijsmateriaal in deze kwestie zal daarbij uiteraard een belangrijke rol spelen; de op DWJM Sociaal toegepaste sterfhuisconstructie staat daarbij centraal. Bewijsvoering is mede afhankelijk van de opstelling van de gemeente hierbij, die tot nu toe in het kader van mijn Woo aanvragen een vertragende factor vormt.

 

56  Correspondentie (2)

Er vanuit gaande dat de portefeuillehouder, tevens burgemeester, na vertrek geen lijken in de kast wil nalaten, zal deze zaak in 2024 geklaard moeten worden. Ongeveer maandelijks zal ik B&W blijven informeren over de voortgang, en eens per kwartaal zal ik ook verslag doen richting de gemeenteraad. Van mijn zijde blijf ik de minnelijke communicatie met de gemeente voortzetten; de gemeenteraad blijf ik op de hoogte houden; een open brief is een optie. Als klokkenluider en publicist heb ik een boekwerk over deze kwestie voor ogen, met als voorlopige werktitel: ‘Kromstaat Nederland’.

 

57  Naschrift

‘DWJM’ staat inmiddels voor: Drachten Wou Je Meemaken. Het was een digitaal platform van iedereen, en dus niet van een  grootschalige alliantie. De opvolger van DWJM is Øpen Drachten, een topdown marketingproduct met een redactiezeef. Mijn voorgaande verhaal zal er niet geplaatst worden. Er staat dan ook een streep door de O; want hoewel ik het medium een eerlijke kans gun, is Open Drachten tot nader order een leugen. Naast de hierboven geadresseerden, zal dit schrijven spoedshalve ook aan ieder raadslid afzonderlijk worden gezonden, ter overdenking onder de kerstboom.

 

Tot slot alle goeds gewenst voor de feestdagen en voor het nieuwe jaar!

 

Met vriendelijke groet,

 

Rieks van der Es

(adres, e-mailadres)